ID-tyveri – dette må du vite

id-tyveri statens-dataforum.no

For 20 år siden var ID-tyveri noe som hørte sjeldenhetene, men med takt med den teknologiske utviklingen, har også ID-tyveri fulgt etter. Ifølge Dagbladet har 240 000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri. Mye av grunnen til dette er den utstrakte bruken av sosiale medier på flere plattformer, i tillegg til at de fleste nordmenn bruker digitale løsninger for så å si alt, fra nettbank til å bruke offentlige tjenester på nettet. Det finnes to forskjellige definisjoner på ID-tyveri, ifølge datatilsynet. Du har identitetssvindel, som defineres som når noen erverver tjenester, varer, penger, og unngår økonomiske forpliktelser ved å oppgi seg for å være en annen ved å bruke en falsk identitet. Identitetstyveri har en litt annen definisjon, som er når noen tar til seg eller fremstår som en annen person, ved å bruke personlig informasjon som ikke tilhører seg selv eller et selskap, og bruke det til å svindle til seg økonomiske fordeler.

Slik stjeler tyvene din ID

Tyvene i det 21. århundret er svært avanserte, og har mange metoder for å knabbe til seg din personlige informasjon. Hvis du for eksempel har vært så uheldig å at lommeboken din er mistet, og den har havnet i feil hender – kan du være ille ute. Nesten all legitimasjon inneholder noe slags form for konfidensiell informasjon, som adresse, personnummer eller kontonummer. Dette kan være bankkort, adgangskort, brev fra offentlige institusjoner, eller fra internett. Det er flere internettsider hvor man må oppgi privat informasjon, og hvis denne nettsiden ikke er flinke nok til å sikkerhetskryptere informasjon som blir lagret der, kan veldig mye informasjon havne på ville veier. Mange i dag oppbevarer mye sensitiv informasjon på mobiltelefonen, og det er en kjent sak at mobiltelefoner, spesielt de nyere versjonene av smarttelefoner, er attraktive bytter for lommetyver.

Spesielt er ditt personnummer svært lett å misbruke. Man kan for eksempel opprette et falskt ID, så lenge man har et personnummer. Da kan du risikere at kredittlån i useriøse banker kan opprettes, mobilabonnement blir skapt i ditt navn, og i verste fall kan tyven få kreditt, og bruke denne kreditten til å gjøre store kjøp som biler eller møbler.

Slik forebygger du ID-tyveri

Den viktigste måten å sikre deg mot ID-tyveri er å aldri oppgi konfidensiell informasjon til noen du ikke stoler 100 % på. Dette gjelder alt fra passord til e-post og sosiale medier, kontonummer, personnummer. Spesielt når det kommer til databruk, må du sørge for at du er 100 % sikret for at dine opplysninger ikke blir misbrukt. Ha alltid brannmur påslått, og sørg for at du har installert det nyeste og sikreste anti-virusprogrammet. Det lønner seg heller å bruke en ekstra slant med penger på et godt anti-virusprogram, enn å risikere at alle dine penger er misbrukt lenger frem i tid. De aller fleste nye smarttelefoner har en funksjon hvor du kan slette alt innhold fra en annen enhet, hvis mobiltelefonen blir stjålet.

Mange brev som blir plassert i din postkasse inneholder masse sensitiv informasjon, derfor er det en lur investering å installere en slags form for lås på postkassen. Alle brev skal også makuleres før de kaster, det er utrolig mange ID-tyverier som har oppstått fordi tyvene går gjennom søppelcontainere.

Tegn på at du har blitt utsatt for ID-tyveri

Mange som har blitt utsatt for ID-tyveri oppdager ikke dette før lenge etterpå. Derfor må du være årvåken for faresignalene. Hvis du får tilsendt regninger og fakturaer på ting du ikke har kjøpt eller bestilt, transaksjoner du ikke husker å ha utført, varsel om adresseendring, brev om kredittsjekk, kan alle disse tingene bety at noen misbruker din ID.

Dette gjør du hvis skaden er skjedd

Det første du må gjøre er å få oversikt over hvor skade som er skjedd, hva er misbrukt, hvilke konti er det blitt tatt penger fra. Oppsøk banken din, og eventuelle kredittkortselskap du er oppført hos, google deg selv for å se om det kommer opp noe du ikke er klar over, og be om en sperring av alle konti du har registrert. Kontakt også posten for å sperre muligheter for å omadressere posten. Norsk senter for informasjonssikring har flere gode tips for hva du kan gjøre for å hvis du mistenker at din ID er stjålet. Det beste rådet som kan gis akkurat nå, er å opprette en ID-tyveri forsikring. Sjekk om ditt forsikringsselskap tilbyr dette, for selv om du kan ta så mange sikkerhetstiltak som mulig, er du aldri helt sikker.

You may also like...