Statistikk i Vikinglotto

En vanlig dag i mai 2022 så var det en vanlig trekning i Vikinglotto på Hamar på en onsdag. Så fikk man vite at en nordmann hadde vunnet hele 56 millioner norske kroner. Dette var en mann fra Trøndelag som kunne kalle seg multimillionær og innkassere dette beløpet.

Generell info om Vikinglotto

Selv om Vikinglotto trekkes hver eneste onsdag i året, så er det bare ikke vi nordmenn som spiller om å vinne de gjeve premiene i dette spillet. Faktisk så mange som ti land er med i konkurransen om å vinne stort, men det er fortsatt Norge som har den største andelen av vinnerkaka. I dette spillet har ikke antall deltakere eller omsetning noe å si på vinnersjansene i Vikinglotto. Det eneste som gjelder er å få riktig tallrekke, noe vi nordmenn åpenbart har mye flaks på. Selv om det virker tilfeldig om hvem som klarer å prikke inn 6+1 riktige i en Vikinglotto, så har faktisk norske spillere regjert hva gjelder å kapre av de store pottene i dette spillet. Det er faktisk, i løpet av de siste 5 årene, vært 38 vinnere av hovedpremien, men nordmenn har vunnet 25 av disse 38 gangene. Det samme gjelder faktisk også andre og til og med tredjepremien som har blitt funnet 249 ganger og 166 ganger. Derimot så er dette bare et spill om tall, det skal faktisk sies at nordmenn spiller også mer vikinglotto enn de andre 9 landene og dermed er sannsynligheten høyere for at en nordmann vinner.

Det som er overraskende er hvor disse lottomillionærene bor. Statistikken viser at de fleste, 255 av total 1030 spillere er bosatt i Viken fylke. Etterpå følger Vestlandet, Trøndelag og Oslo etter med henholdsvis 133, 102 og 98 vinnere. Agder fylke har færrest med bare 35 lottomillionærer. Kanskje man får begynne å spre litt lottofølelse i Agder.

Hva må til for å vinne?

For å vinner Vikinglotto så må man ha 6 riktige vinnertall av 48 mulige, samtidig som et vikingtall av 5 mulige. Det betyr at det finnes total 61 millioner kombinasjoner per rekke og vinnersjansen er da 1:61 millioner per rekke. For andre premie, så er sannsynligheten noe lavere, og bare 1:15 millioner per rekke. Statistikk sett så kan man vinne en premie med bare 3 eller bedre rette, som vil si i snitt hver femte kupong hvor en kupong har 10 rekker.

Høyeste premieutdelingen i Norge var i 2021 hvor en nordmann hadde fått hele 310 millioner kroner. Skal du tippe neste gang og prøve lykken?

You may also like...