Droner

Droner er på full fart oppover — bokstavelig talt! Dette er en en fjernstyrt og ubemannet farkost, som kan minne om radiostyrte fly. Forskjellen mellom et radiostyrt fly og en drone, er at dronen har en innebygd teknologi som gjør at den kan filme og overvåke alt den flyr over. Derfor er droner perfekt å bruke for militæret og andre institusjoner som driver med overvåkning, noe som kan føre til at bruk av droner kan misbrukes.

drone, statens-dataforum.noFørste gang droner ble tatt i bruk, var under første verdenskrig. Her ble de brukt til å trene skyttere på luftvernsartilleri, men på den tiden lignet de mer på ekstra store modellfly. Bruk av drone til militære formål steg betraktelig på 2000-tallet, da dette er en form for våpen som minsker tap av menneskeliv, men som samtidig er en svært strategisk metode for å angripe spesielle mål. Man kan se hvor stor vekst bruk av droner har hatt til militære formål ved å sammenligne bruken av militære droner da Irak-krigen startet i 2002 til 2007. I 2002 var det tatt i bruk 200 droner av amerikanske styrker, mens det i 2007 hadde vokst til 3200.

Droner kan i og for seg være en ufarlig greie, og kan brukes til mye gøy. For eksempel for å kunne ta landskapsbilder som før var vanskelig å gjennomføre, eller å ta morsomme selfies når man er på toppen av et fjell. Dette er den ene siden av droner. Den andre siden av droner er den farlige. Den som kan bli misbrukt av kriminelle og hackere. Et sikkerhetsfirma basert i Singapore har forsket på hvordan en drone utstyrt med en mobil kan angripe kontorbygninger. Det eneste hackeren trengte å gjøre, var å la en drone fly utenfor en kontorbygning, og la den lete etter en trådløs printer som ikke er kryptert. For å klare å hacke seg inn, må dronen med mobiltelefonen være minst 30 meter nærme printeren, noe som er mulig hvis dronen flyr utenfor kontorvinduet. Selvfølgelig vil det være mistenkelig hvis man oppdager en drone utenfor kontorvinduet, men dette er et eksempel på at droner kan misbrukes.

Et annet stort problem droner medfører, er svekket personvern. I og med at droner kan fly så nærme hus og mennesker, har det blitt rapportert om flere klager og observasjoner om droner som flyr urovekkende nærme mennesker og som filmer. Droner kan da bli misbrukt til å skaffe personlig informasjon og andre detaljer om mennesker. Droner kan også ta opp lyd og lokasjonsdata, og behandle denne private informasjonen.

Som med alle moderne teknologi, kan droner være farlige hvis de havner i feil hender. Den Islamske Stat (IS) har tidligere brukt droner til rekognosering og overvåkning av mål, og det har også blitt meldt at IS har brukt droner i kamp, ved å slippe håndgranater over mål.

Droner kan både være et artig leketøy for voksne, et viktig hjelpemiddel for offentlige institusjoner, men også et hjelpemiddel for kriminelle, hackere og terrorister. Utviklingen av kjøp og salg av droner føye med på av sikkerhetsanalytikere, og vi vil nok se flere forslag som kan motvirke farene ved dronebruk i både 2016 og 2017.

You may also like...