Slik sikrer du mobiltelefonen
I dagens moderne samfunn er de fleste innehavere av en smarttelefon – iPhone, Blackberry, Android, dette er bare noen av de ulike smarttelefonene tilbudt på markedet. Og med smarttelefonen, har det kommet en hel del funksjoner som man før kun forbandt med datamaskiner.
Hva brukes smarttelefoner til
Man kan bruke mobilen til nettbank, notater, dagbok, og mange lagrer annen sensitiv informasjon som kredittkortopplysninger, passkopi, personnummer, private bilder, adresser og dyptpløyende kontaktinformasjon. Og med dette er det en naturlig følge at smarttelefoner er et populært bytte for tyver og hackere. Dessuten er det lettere å stjele en mobil en for eksempel en PC. En; fordi man bærer som regel med seg mobilen overalt man går, og to; fordi det er lettere å uhindret og uoppdaget stjele noe som er så lite som en mobiltelefon.
Hvordan klarer de å hacke
Hackere er smarte folk, og de har mange metoder tilgjengelig for å klare å hacke en mobil. En mye brukt metode er å bruke en chip, man har da chipen inni en papirlapp – og så holder man da denne lappen over mobilen. Derfra får hackeren tilgang til mobilen, og kan kontrollere programmene som ligger i mobilen. En annen måte, er få brukeren selv til å hjelpe dem. Det skjer som oftest ved å «lure» dem til å installere en app – hvor kodingen i denne appen er skadelig.
iOS
De som har en iPhone plassert i lommen, kan prise seg lykkelige, dette fordi det er svært så vanskelig å hacke en slik mobil med Ios-operativsystem. Apple har nemlig en svært lukket og sterkt kontrollert plattform, som skal gjøre det så å si umulig å hacke seg inn. Men man skal allikevel ta forhåndsregler, selv med et apple-produkt. I tillegg er et Apple-produkt et kjært objekt for tyver å stjele.
Android
Da er det verre med en android-telefon. I motsetning til Apple, har Android, Googles operativsystem, basert seg på å være så åpen som mulig, noe som gjør det lettere å hacke seg inn på en Android-telefon. Google har heller ikke samme kontroll på sin app-store, som Apple, så i teorien kan hvem som helst legge ut skadelige applikasjoner.
Tips for å sikre telefonen:
Kjøp kun programmer fra de offisielle butikkene: Selv om Google store ikke har den samme sikkerheten og kontrollen på sine apper, som Apple, skal det i teorien være trygt å kjøpe apper derfra. Man skal aldri laste ned uoffisielle apper fra nettet.
Antivirusprogram: Norton Mobile Security Beta kan nå lastes ned til mobiler, og bare datamaskiner. Med den kan du låse og fjernslette mobilen og simkortet. AVG antivirus er et annet bra virusprogram vi anbefaler, den kan skaffes til Android, og med den kan du ta backup til telefonen, og låse og slette programmer fra distanse.
Oppdater: Oppdater alle programmer og applikasjoner på mobiltelefonen, slik sikrer du at alt kjører med det nyeste og sikreste oppdateringene.
Skru av Bluetooth og WiFi når det ikke brukes: Ikke bare bruker dette mye batteritid, det gjør også mobilen mer sårbar for at den kobler seg til uønskede nettverk.
Kryptering: Hvis du for eksempel bestiller noe fra en nettbutikk, og må oppgi kredittkortinformasjon, pass på at URLen starter med HTTPS://.
Beskytt med passord: Dette er kanskje det viktigste rådet, alltid beskytt mobilen med et passord, og ikke ha samme passord på flere enheter.
Oppsummering
Hvis du følger de ovennevnte rådene, skal du være relativ sikker i din mobilbruk. Men man kan aldri sikre seg for at mobilen blir stjålet, så pass på at du har muligheten til å fjernlåse og slette alt innhold på mobilen. Og dessverre er det slik at man ikke burde ha sensitiv informasjon lagret, som for eksempel kompromitterende bilder og andre personlige opplysninger.