Datamaskinens historie

Det er vel ingen i dag som kan klare seg uten en datamaskin i livet sitt. Og en datamaskin er så mye mer enn en PC om dagen, du har datamaskiner i andre format som smarttelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner. Alt dette har en opprinnelse fra ett sted, og vi skal i dag ta for oss datamaskinens historie i en kronologisk rekkefølge.

apple historiedata historiegammel datamaskin

1800-tallet: Behovet for datamaskiner oppstod først i USA, dette fordi det nye landet hadde hatt en ekstrem økning i befolkningsvekst, og hvis de skulle skrive ned alle i befolkningen manuelt, ville de ta 7 år å få gjort. Derfor skapte de klippekort-baserte datamaskiner, som på den tiden var store som ballsaler.

1930-tallet: Flere viktige ting for datamaskinen skjedde i dette tiåret, blant annet hadde Alan Turing en ide, i 1936, om en universiell maskin, som han titulerte Turing-maskinen. Han sa at alt kunne gjøres om til en datamaskin, denne ideen står bak hovedkonseptet til det som vi i dag kjenner som datamaskinen. I 1937 bygde en ingeniør hos Bell en enkel versjon av en datamaskin, kalt «Model K».

1940-tallet: Under dette tiåret skjedde det mye teknologisk nyskapning, blant annet ble det lagd flere testeversjoner av datamaskiner på flere amerikanske universitet. På Universitetet i Pennsylvania fant de opp en datamaskin kalt Electronic Numerical Integrator and Calculator (ENIAC). Mange sier at dette er forfaderen til det som vi i dag kjenner som datamaskinen.

1950-tallet: Dette er tiåret hvor den første språkdatamaskinen blir innført, skapt av Grace Hopper.

1960-tallet: Det var under dette kaotiske tiåret at datamaskinen for første gang blir introdusert til den alminnelige befolkningen, med et brukergrensesnitt tilpasset mennesker som hverken var vitenskapsmenn eller matematikere. Dette var også første gangen man ble introdusert til datamusen.

1970-tallet: Utviklingen mot datamaskinens inntog i private hjem nærmet seg, blant annet med innføringen av den velkjente disketten. Denne gjorde det mulig å utvide kapasiteten til lagring av data, og til å bli delt. I 1976 lanserer Steve Wozniak og Steve Jobs Apple Computers, og verden ble kjent med Apple I.

1980-tallet: I 1981 lanserte IBM den første personlige datamaskinen, eller en «Personal Computer» – derav navnet PC. I 1983 ble Lisa fra Apple den første datamaskinen med et grafisk brukergrensesnitt. Som et motsvar til Apples nyvinning, kommer Microsoft med sin første versjon Windows.

1990-tallet: Dette er tiåret hvor datamaskinene for godt hadde sitt inntog i den private sfæren. Dette er tiåret hvor internett blir allemannseie, og hvor mange oppdager gledene ved gaming på PC. Det er også på 90-tallet at Google blir oppfunnet. Og ikke bare har internett blitt allemannseie, wi-fi blir også oppfunnet.

2000-tallet: Det er i dette tiåret at virkelig alt vi tar for gitt i dag, ble dagligdags. Apple sine bærbare og stasjonære datamaskiner ble forbedret, Windows utviklet sine datamaskiner til å bli mer brukervennlige, og kanskje det største av alt – mobiltelefonen ble smart. Det faktum at man kan surfe, lese e-post, strømme musikk og film, og alle andre ting man forbinder med internett, på enten et nettbrett eller en smarttelefon er takket være alt arbeidet som har blitt lagt ned siden 1880-tallet.

You may also like...