Mobilsikkerhet for alle
Med all ny teknologi kommer på et eller annet tidspunkt spørsmålet om sikkerhet frem. Og siden snart ‘alle’ har smarttelefon skal vi i denne artikkelen se litt på sikkerhet for smarttelefoner. En smarttelefon er et verktøy som flere og flere av oss bruker til mye mer enn bare sms og samtaler. Vi kan kjapt og enkelt sjekke både jobb og private e-poster, betale regninger, booke reiser og bestille produkter og tjenester. Mye personlig informasjon og sensitive opplysninger blir liggende på våre mobiler gjennom det som er helt vanlig bruk av dette fantastiske verktøyet. Dette er jo ikke bare personlig informasjon for mange — men også informasjon fra jobben. Har du jobbmail på telefonen for eksempel kan din smartelefon bli en ‘bakdør’ inn til ditt firma.
Mobilsikkerhet må tas på alvor
Det er et tankekors at mange nordmenn ikke tar mobilsikkerhet på alvor. For eksempel bruker kun en av to nordmenn skjermlås på sine mobiler! Dette betyr at hvem som helst kan få tilgang til din mobil og all din informasjon om den kommer på avveie. Ja, det kan være irriterende å måtte legge inn enten PIN kode, passord eller huske korrekt mønster for hver gang du skal kjapt sjekke nyhetsstrømmen på facebook – vi gjør jo dette mange, mange ganger daglig. Men tenk over hva som ligger på din mobil og se om det er greit for deg at ditt innhold da ligger usikret om uhellet skulle være ute og du mister din telefon.
Skjermlås bør være et minimumstiltak for alle, uansett om det er privat eller bedriftsmobil. Selv om en enkel 4-sifret PIN kode eller kan ‘knekkes’ så er det mye bedre enn ingenting, og det tar uforholdsmessig lang tid, så om et uærlig menneske finner din mobil gir de fleste opp når de møtes av en skjermlås.
Om du i tillegg installerer et sporingsprogram (Det finnes gode programmer for både Android og iOS. ) så er du forholdsvis godt sikret. Dette programmet vil også gi deg muligheten til å fjernslette alt eller deler av innholdet på telefonen om uhellet er ute, i tillegg til å da spore hvor telefonen din fysisk befinner seg.
Kryptering av innholdet på din telefon gjør at dette ikke er tilgjengelig om noen skulle få opp låsen, eller får tak i den ulåst. Du bør også tenke over hva du lagrer på telefonen din. Telefoner er små og lett tilgjengelige, så de blir mye oftere stjålet enn bærbare PCer og nettbrett.
Og, akkurat som for PCer – ta sikkerhetskopier av ditt innhold! Har du iPhone har du også tilgang til iCloud for lagring og sikkerhetskopiering av det som finnes på din telefon. Til andre mobiler har du forskjellige løsninger som for eksempel Google Disk, Dropbox osv. Gjør litt research og se hva som passer best for deg og din mobilbruk.
Betalingsinformasjon på mobilen?
Når de kommer til bestilling og betaling av varer og tjenester, så er mye gjort gjennom forskjellige apper som da krever at du legger inn betalingsmetoder. Eksempelvis så betaler mange sin mobilregning direkte fra mobilen gjennom apper tilbudt av operatørene. Enkelt og greit og kan gjøres på farten når du kommer på det. Disse appene er i seg selv som regel ganske så sikre, men du legger fremdeles igjen informasjonen i selve telefonen.
For de fleste er den enkleste måten å bruke sitt bank- eller kredittkort, selv om såkalte ewallets (elektroniske lommebøker) som Neteller, Skrill og PayPal; vil kunne gi deg et høyere nivå av sikkerhet. Mange apper som krever betaling, lagrer automatisk dine betalingsdetaljer, med mindre du aktivt går inn og velger at dette ikke skal gjøres eller eventuelt fjerner alle detaljer etter hvert enkelt kjøp.
Faktum er at mange ikke gjør dette, og detaljene blir da liggende i appen til neste gang du vil gjennomføre et kjøp i samme app. Dette gjøres for at det skal være enklere og raskere for deg neste gang du kjøper noe – for tilbyderne er jo hele poenget at du skal komme tilbake igjen og igjen og om du slipper bruke de to minuttene det tar å legge inn dine detaljer på nytt så er jo det effektivt. Eller?
Kan en smartelefon hackes?
Det korte svaret er ja. En smarttelefon er i prinsippet en liten, men kraftig datamaskin som vi har i veska eller lomma hvor enn vi går. Og som alle andre datasystemer kan den hackes og/eller infiseres av virus, trojanere, spionprogrammer og annen skadelig programvare. Antivirus og brannmurer kan lastes ned og installeres på din mobil, men den viktigste sikkerheten du kan ha i forhold til smarttelefon er faktisk deg selv.
For å bli infisert av mobilvirus kreves det som regel at du aktivt laster ned og aktiverer programmer som inneholder skadelig kode. Vær bevisst på hva du laster ned, og hva slags informasjon du deler.
- Pass på å bruke offisielle markedsplasser/nettsteder for å laste ned applikasjoner.
- Les gjennom sikkerhetsinnstillingene ved installasjonen.
- Vær kritisk til apper som ber om tilgang til mer informasjon enn nødvendig.
Bruk huet!
Tenk sikkerhet på mobil på samme måte som du tenker i forhold til datamaskin på jobb og hjemme. Om du er usikker på hva som er best for deg – snakk med din mobiloperatør, de har ofte programmer som kan hjelpe deg, ta et google søk og sjekk ut anmeldelser av apper før du laster ned, ikke la apper lagre dine betalingsdetaljer og ikke minst LÅS mobilen din og ta sikkerhetskopi av ditt innhold.