Alt du må vite om flaggregler i Norge
Når man bor i Norge er man nok ikke i tvil om at det finnes flaggregler når det kommer til når og ikke minst hvordan man skal bruke det norske flagget. Men dette betyr ikke at det er enkelt å vite hva disse reglene er nødvendigvis. Vi har alle sammen lært at det ikke er lov til å la flagget ligge på bakken og at man når man går i tog på 17. Mai skal holde flagget sitt oppe, gjerne høy, og i hvert fall ikke ned mot bakken – uansett hvor sliten eller liten man kanskje er. Derfor lærer man dette allerede på barneskolen. Men hvordan er egentlig resten av reglene? Det skal vi se litt nærmere på her.
Det finnes forskjellige typer flaggregler i Norge, og i denne artikkelen skal vi se på noen av de viktigste av dem, slik at vi kan få et fult overblikk over de aller viktigste tingene.
Flaggtider i Norge
Den typen flaggregler som aller flest kjenner til er nok flaggtider. De aller fleste har tilgang til å heise flagg på stang eller å sette et flagg i veggen ute når noen har bursdag – det er en virkelig norsk ting å gjøre. Derfor er de aller fleste klar over at det finnes regler for flaggtider i Norge, og dette er noe som avhenger både av hvilken årstid det er og hvor i landet man bor. Dette er de gjeldende flaggtidene:
- Fra begynnelsen av mars til slutten av oktober kan flagget heises kl. 08:00
- Fra begynnelsen av november til slutten av februar kan flagget heises kl. 09:00
- Flagget skal alltid hales ned solnedgang, med to unntak (se de to neste punktene)
- Flagget skal aldri hales senere enn kl. 21:00, også selv om solen ikke har gått ned enda
- I Nordland, Troms og Finnmark gjelder det egne flaggtider fra begynnelsen av november til begynnelsen av februar, nemlig fra kl. 10:00 til kl. 15:00
De viktigste flaggreglene
Det finnes mange flaggregler i Norge, og i listen under skal du få noen av de viktigste av dem, slik at du kan referere til denne listen når du lurer på noe:
- Du skal behandle flagget med den respekten det fortjener.
- Det norske flagget skal aldri, under noen omstendigheter, berøre bakken.
- Når man heiser flagg skal man aldri heise mer enn ett flagg på hver stang. Du kan altså bare heies det norske flagget på flaggstangen din hvis du vil heise det norske flagget.
- Hvis man bruker et flagg som dekorasjon skal det alltid henge fritt – du kan ikke spikre det fast eller legge det et sted der det kan tråkkes på.
- Hvis flagget er ødelagt eller slitt skal det destrueres. Dette skal gjøres enten ved at det det brennes, eller ved at det sprettes opp slik at fargene skilles.
- Ved dødsfall skal flagget fires til halv stang. Det betyr at flagget først skal heises til toppen, og deretter fires halvt ned, ikke bare fires halvt opp. Dette er en viktig forskjell.