Hvordan spiller du Uno?
Uno er et underholdende kortspill som har blitt svært populært over hele verden. Ideen ble opprinnelig skapt av Merle Robbins, og nå eies det av leketøysgiganten Mattel. Spillet kan minne om vri-åtter, men Uno har noen spesielle kort som gjør det til en unik opplevelse. Dette kortspillet er sikkert et spill mange har hatt mye glede av, men muligens også litt irritasjon på grunn av mangel på hell på sin side.
Selv om det finnes offisielle regler for Uno som du kan lese mer om her: https://unoregler.no/, kan du alltid justere dem slik at de er mer passende for deg og selskapet ditt. Det herlige med Uno er at reglene kan variere i henhold til hvor i verden kortene er produsert og hvor gamle de er. Disse klassiske fargene, rød, gul, blå og grønn går aldri av moten! Her skal vi gå gjennom de offisielle Reglene som ble laget av Robbins.
Uno er et kortspill som spilles med to eller flere spillere. Dette spillet, sammen med mange andre kortspill, fokuserer på å bli kvitt sine kort på en smart måte. I starten av hver runde vil hver deltaker få syv hemmelige kort. Hold disse godt beskyttet for de andre deltakerne. Et kort legges opp ned midt på bordet, og resten av kortene stables i en bunke ved siden av.
Når det er din tur, skal du legge et kort fra hånden ned på bordet med forsiden opp. Kortet må enten være av samme farge, samme tall eller være et spesialkort. Hvis man legger på et kort med samme tall, men i en annen farge enn det som allerede ligger der, starter man om med en ny farge.
Spesialkort med farge må stemme overens med det øverste kortet på bordet. For eksempel; et grønt spesialkort kan ikke legges på en gul eller rød 2’er. Hvis du ikke har et kort som passer, kan du legge til et av “skift farge kortene” eller “skift hånd”-kortene. Har du ingen av disse, må du trekke tre kort fra bunken på bordet. Hvis ingen av disse også passer, er det bare å si “pass”. Husk at de spesialkortene du har på hånden ikke trenger å bli brukt straks; man kan spare dem til senere om man vil.
Hvis du kan se at den neste spilleren kommer til å melde pass, bør du gjøre det beste ut av situasjonen og «tømme bunken». Dette betyr at du tar alle sammenhengende kort opptil ti. Etter det, har du lov til å avslutte med et kort som passer til kombinasjonen.
Når spillet er slutt
Når en spiller er ute av kort, slutter runden. Spilleren må si “Uno” når det er ett kort igjen. Husk at dette kortet ikke kan være et vrikort, da må denne spilleren trekke tre straffekort. Personen som først blir kvitt alle kortene er rundens vinner. De andre spillerne må beregne poengsummen av de gjenværende kortene sine.
Hvordan bruken man spesialkortene?
Hopp over kortet: Den neste spilleren i rekken må vente en runde uten å legge ned eller trekke kort.
Trekk to kortet: Neste spiller i rekka må trekke to straffekort fra bunken på bordet, uten å levere noen kort.
Snu retning kortet: Det handler om å endre retning på spillet. Den som la ned sist, blir den som legger igjen etter deg. Dette fortsetter til det er plassert et nytt snukort.
Vrikskifte/Fargeskift kortet: Dette kortet lar deg endre farge på hvilken som helst av de fire fargene. Fargen må spilles minst én runde, og kan bli vridd videre etter det. Fargen vil gjelde helt til noen vrir. Det kan benyttes når som helst det er din tur, men husk at det ikke kan brukes sist før man vinner.
Bytt farge og dra fire kortet: Fungerer som et vanlig vrikort, men den neste spilleren må i tillegg trekke fire kort fra bunken og hoppe over sin tur. Dette kortet kan alltid spilles når det er din tur, men man kan ikke seire med det.
Bytt farge og hånd kortet: Når dette kortet blir lagt, får den som legger det lov til å bestemme hvilken farge som gjelder videre og bytte hånd med en annen spiller. Det kan være lurt å velge spilleren med minst antall kort. Som de andre spesialkortene, kan kortet benyttes når du ønsker, men du kan ikke vinne med det.