Hvordan spiller du Uno?

Uno er et underholdende kortspill som har blitt svært populært over hele verden. Ideen ble opprinnelig skapt av Merle Robbins, og nå eies det av leketøysgiganten Mattel. Spillet kan minne om vri-åtter, men Uno har noen spesielle kort som gjør det til en unik opplevelse. Dette kortspillet er sikkert et spill mange har hatt mye glede av, men muligens også litt irritasjon på grunn av mangel på hell på sin side.

Selv om det finnes offisielle regler for Uno som du kan lese mer om her: https://unoregler.no/, kan du alltid justere dem slik at de er mer passende for deg og selskapet ditt. Det herlige med Uno er at reglene kan variere i henhold til hvor i verden kortene er produsert og hvor gamle de er. Disse klassiske fargene, rød, gul, blå og grønn går aldri av moten! Her skal vi gå gjennom de offisielle Reglene som ble laget av Robbins.

Uno er et kortspill som spilles med to eller flere spillere. Dette spillet, sammen med mange andre kortspill, fokuserer på å bli kvitt sine kort på en smart måte. I starten av hver runde vil hver deltaker få syv hemmelige kort. Hold disse godt beskyttet for de andre deltakerne. Et kort legges opp ned midt på bordet, og resten av kortene stables i en bunke ved siden av.

Når det er din tur, skal du legge et kort fra hånden ned på bordet med forsiden opp. Kortet må enten være av samme farge, samme tall eller være et spesialkort. Hvis man legger på et kort med samme tall, men i en annen farge enn det som allerede ligger der, starter man om med en ny farge.

Spesialkort med farge må stemme overens med det øverste kortet på bordet. For eksempel; et grønt spesialkort kan ikke legges på en gul eller rød 2’er. Hvis du ikke har et kort som passer, kan du legge til et av “skift farge kortene” eller “skift hånd”-kortene. Har du ingen av disse, må du trekke tre kort fra bunken på bordet. Hvis ingen av disse også passer, er det bare å si “pass”. Husk at de spesialkortene du har på hånden ikke trenger å bli brukt straks; man kan spare dem til senere om man vil.

Hvis du kan se at den neste spilleren kommer til å melde pass, bør du gjøre det beste ut av situasjonen og «tømme bunken». Dette betyr at du tar alle sammenhengende kort opptil ti. Etter det, har du lov til å avslutte med et kort som passer til kombinasjonen.

Når spillet er slutt

Når en spiller er ute av kort, slutter runden. Spilleren må si “Uno” når det er ett kort igjen. Husk at dette kortet ikke kan være et vrikort, da må denne spilleren trekke tre straffekort. Personen som først blir kvitt alle kortene er rundens vinner. De andre spillerne må beregne poengsummen av de gjenværende kortene sine.

Hvordan bruken man spesialkortene?

Hopp over kortet: Den neste spilleren i rekken må vente en runde uten å legge ned eller trekke kort.

Trekk to kortet: Neste spiller i rekka må trekke to straffekort fra bunken på bordet, uten å levere noen kort.

Snu retning kortet: Det handler om å endre retning på spillet. Den som la ned sist, blir den som legger igjen etter deg. Dette fortsetter til det er plassert et nytt snukort.

Vrikskifte/Fargeskift kortet: Dette kortet lar deg endre farge på hvilken som helst av de fire fargene. Fargen må spilles minst én runde, og kan bli vridd videre etter det. Fargen vil gjelde helt til noen vrir. Det kan benyttes når som helst det er din tur, men husk at det ikke kan brukes sist før man vinner.

Bytt farge og dra fire kortet: Fungerer som et vanlig vrikort, men den neste spilleren må i tillegg trekke fire kort fra bunken og hoppe over sin tur. Dette kortet kan alltid spilles når det er din tur, men man kan ikke seire med det.

Bytt farge og hånd kortet: Når dette kortet blir lagt, får den som legger det lov til å bestemme hvilken farge som gjelder videre og bytte hånd med en annen spiller. Det kan være lurt å velge spilleren med minst antall kort. Som de andre spesialkortene, kan kortet benyttes når du ønsker, men du kan ikke vinne med det.

 

Hvordan spille UNO – trinn for trinn

UNO er en klassiker i mange hjem og går ut på at hver spiller får utdelt 7 kort. Det er om å gjøre å bli kvitt disse kortene først. Du blir kvitt dine kort ved å matche enten fargen eller tallet av et kort på bordet med et av dine kort. Hvis de ikke matcher, må du trekke tre kort. Spillet blir mer spennende når spesialkort tas i bruk for å gjøre livet vanskeligere for dine motstandere.

Spillets regler

Hvis du ikke har spilt Uno for, er det en rekke regler du bør være klar over. Den første er at hver spiller skal ha syv kort hver ved starten av spillet. Deretter skal resten av kortene plasseres på midten av bordet mens de peker nedover. Et annet kort skal være plassert vendt oppover ved siden av bunken. Ulike familier og vennegrupper har ulike regler, men som en standard skal spilleren til venstre for den som delte ut kortene sette i gang spillet ved å legge ned et kort som matcher enten farge eller tall på det single kortet som er vest oppover.

Hvis spillerne ikke har et matchende kort, må de trekke tre nye kort fra bunken. om en av disse matcher, kan det legges på, hvis ikke går runden videre til neste spiller. Hver spiller kan kun legge ned et kort per runde. Spillet forsetter ved at alle spillerne legger ned kortene som matcher. Målet med spillet er å bli den første spilleren til å ikke ha noen kort igjen. Nå en spiller kun har et kort igjen, må de rope «UNO».

Hvis spilleren glemmer dette, må de trekke to kort. Det er en rekke unike kort i Uno som gjør spillet mer spennende. Disse inkluderer kort som endre retning, pluss to kort, pluss fire kort, og bytte farge. Dermed blir spiller mer utfordrende enn the først kan høres ut som.

Strategiske grep

Før å øke din egen vinnersjngse er det en rekke strategier du kan ta i bruk. det viktigste er å holde god oversikt over kortene til dine motstandere. Dermed kan du prøve å forutse deres neste trekk for å forhindre dem. Videre så er det lurt å bruke spesialkorterne til å ødelegge strategien til dine motstandere og for å unngå dem å bli kvitt sine kort.

Gode kort for denne strategien er kortene som bytter retning og kortene som tvinger motstanderne dine til å trekke flere kort. Dermed kan du skape en rekke problemer for dine motstandere of øke sjansen for å bli kvitt dine kort først. Det er viktig å huske at dine motstandere også vil bruke slik strategi mot deg, og at du alltid må være klar til å endre strategien din basert på kortene som er i omløp og dine motstanderes strategi.

Oppsummering av reglene

UNO er et enkelt kortspill som kan nytes av store grupper for å skape både spenning og mye spillglede. Spillet går ut på at spillerne gjør sitt beste for å være første til å bli kvitt sine kort, samtidig som de prøve r å gjøre livet vanskeligere for sine motstandere. Spillet går ut på at spillerne legger ned kort som matcher enten fargen eller tallet på det korte som ligger vendt opp. Spesialkort er også tilgjengelig, og har som funksjon å gjøre spillet mer komplisert og spennende.

Strategier for seier

Hvis du ønsker å vinne et Uno spill, må du holde deg oppmerksom. Dermed kan du prøve å forutse dine motstanderes trekk for så å tilpasse din egen strategi på en proaktiv måte. Du må også være oppmerksom på dine egne kort, ettersom du må trekke to nye kort hvis du glemmer å rope «UNO» når du kun har ett kort igjen.

Vær oppmerksom fo å unngå å bli straffer og for å oppdage om en motstander også glemmer dette. Sist, men ikke minst, er det viktig å bruke de unike kortene på en smart måte for forstyrre dine største motstanderes spill så mye som mulig, for å øke din sjanse til å bli kvitt dine kort først.

Avslutningsøyeblikk i Uno

Når en spiller har kvittet seg med alle sine kort, må vedkommende rop «UNO». Deretter må poengene til de andre spillerne regnes ut for å avgjøre hvem som har tapt. Ulike spillere har ulike regler. Derfor er det også vanlig å spille videre for å se hvem av de resterende spillerne som først blir ferdige.

Ofte stilte spørsmål:

Hvordan spiller jeg UNO?

For å spille UNO trenger du en kortstokk med UNO kort. Deretter må du dele ut syv kort til hver spiller og sette gang! Hver spiller skal legge ned kort som matcher enten fargen eller nummeret på kortet som er vendt oppover.

Hva er de viktigste reglene i UNO?

Den aller viktigste regelen i UNO er å kun legge ned kort som matcher fargen eller tallet på kortet som er vendt oppover. En annen viktig regel er å rope «UNO» hvis du har ett kort igjen.

Hvordan vinner jeg i UNO?

Den som kvitter seg med alle sine kort først, vinner UNO!

You may also like...